Search and rescue drönare

Andreas Berg, född i Karlstad och uppvuxen på Hammarö, läser industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall och gör sitt sista år där. Uppdragsgivaren är Millcroft som ger handledning under hela perioden till Andreas.

Andreas examensarbete går ut på att använda alla de kunskaper han har lärt sig under de tre åren på universitetet, och designa en drönare för sjöräddning och kustbevakning. Andreas valde att rikta in sig på de två områdena för att projektet inte skulle bli alltför omfattande. Syftet med drönaren är att den ska kunna leta upp och hitta människor i nöd, samtidigt som den ska kunna få med sig saker. Andreas säger att den ska fungera lite som ett hjälpkitt.

rendering4_4 slutrendering4_3

Photoshopskisser på båtkoncept av Andreas

Andreas tog inte bara hjälp av oss på Millcroft till sitt examensarbete utan har även intervjuat Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet. De hjälpte honom fram i arbetet och gav honom en inblick i det som var viktigt och oviktigt för drönaren. Andreas tyckte att det var otroligt bra att få hjälp för att kunna använda nya inblickar i sitt arbete.

Examensarbetet är klart i mitten av maj och avslutas helt i slutet av maj då de ska ha en utställning med vernissage på Kulturmagasinet i Sundsvall. Alla får sin del av utställningen där de får plats att visa upp arbetena. För allmänheten är det öppet en vecka, då alla som vill får ta del av de examinerade industridesignernas arbeten.

Vad som händer med det nuvarande projektet är inte riktigt bestämt. Det är inget krav att konceptet blir produktionsklart i första skedet, men blir projektet lyckat så finns det en förhoppning att hitta samarbetspartners och ta det till nästa steg.

framtidsfordon2_2 freehandsketches

Skisser på fordon av Andreas

Fram till examensarbetet har Andreas läst en mängd olika kurser och jobbat i olika projekt. I höstas jobbade dem med ett projekt där de skulle designa en dressin, förra året jobbade dem i ett projekt med Sundsvall energi och så har han läst kurser som semiotik, materialkunskap, konstruktionsmetoder och skissteknik. Han har dessutom fått lära sig mycket om designprocessen, om att jobba konstnärligt med formgivning, göra analyser och jobba i 3D-program som Rhino och SolidWorks.

Mot sommaren när Andreas har läst klart industridesign på Mittuniversitetet, är hans dröm att bli bildesigner. Därför tyckte han att det var extra roligt att hans examensarbete hade koppling till fordon och liknande.

I mitten på juni kommer Andreas ha en presentation av drönaren på Kopparlunden i Västerås där alla som är intresserade är välkomna. Mer information om datum kommer på vår hemsida.

Vi på Millcroft önskar Andreas stort lycka till i framtiden!