Alejandro Plasencia har tagit fram ett biologiskt nedbrytbart fisknät och spårningstaggar för fiskare för att hjälpa till att stoppa vattenlevande däggdjur att fastna i förlorad trålningsutrustning.

Remora Systemet innefattar ett biologiskt nedbrytbart nät, radiofrekvensidentifiering (RFID), en RFID-läsare och en app.

Delarna kan kombineras för att hjälpa fiskarna att hitta och reparera skadade nät istället för att överge dem så att de senare blir ”spöknät” som flyter omkring i havet och fortsätter att fånga fisk och marina däggdjur, såsom valar och delfiner, innan den går ner i miljontals små plastbitar.

I första hand, kan gula och orange plasttaggar inbäddade med RFID-chip fästas på befintliga nät. RFID-läsare kombinerat med appen skulle då göra det möjligt för fiskare att spåra, hämta och reparera näten mer effektivt, eller markera dem som förlorade och meddela organisationer som Friska Hav så att de kan återvinna dem.

I en andra fas, kan de gamla näten ersätts med Remoranätet, som innehåller en tillsats som heter d2w i trådens polymeer. Detta skulle bidra till att försämra nätet på ett miljövänligt sätt i slutet av sin livscykel, vilket innebär att om de inte kan återvinnas skulle brytas ner.

Läs mer om våra tjänster inom ekodesign

 , ,