Utvecklingen går framåt i högt tempo på många håll. Klockors funktion och utseende har ändrats och avancerats mycket sedan den första klockan uppfanns. En av de absolut senaste är designern Zelf Koelmans nyaste, The Ferrolic. Klockan har inga mekaniska delar, den visar tid med magnetisk vätska. Vätskan är svart och består av svävande magnetiska partiklar och klockan är rektangulärt formad med en ram av aluminium.

Via en webbläsare används en programvara som styr klockan. Den gör att magnetpartiklarna ändrar rätt form varje minut. Den skapar dessutom möjligheter för användaren att justera siffrornas form och utseende.

Designern vars ansvar ligger på produkten, är i slutet av sin industridesignutbildning vid Eindhoven University of Technology där han de senaste åren specialiserat sig på forskning av vätskor och dess möjligheter. Han förklarar att ett intresse för en viss svart klump i en flaska lagt grunden för idén till projektet. Dynamiken och formen fick honom att inspireras till att använda det till något nytt, utvecklande och funktionellt.

The Ferrolic är fortfarande under utveckling, men mindre upplagor går att förbeställa för intresserade.

 

 , , , ,