New Yorks upphöjda park High Line har fått ett kraftigt upplyft. Det tidigare utrymmet, en park med begränsat intresse av allmänheten, har förvandlats till något nytt och spännande. Numera pryder en stor installation området, vars grund bottnar i en järnvägsstation.

Zaha Hadid, en irakisk-brittisk arkitekt, ligger bakom utformningen av High Lines förändring. Fler liknande projekt som detta hittas i hennes historia, det som skiljer dem åt är byggnadernas storlek och användning, utseendet och utformningen visar en tydlig röd tråd mellan de flesta av hennes arbeten. Installationen är medvetet likt Hadids första New York – arbete, vilket var ett 11 våningshus med planerad öppning nästa år.

Parken vars användning var som störst mellan år 1934 och 1980 då där var en aktiv järnväg, ligger belägen på västsidan av Manhattan. Järnvägen byggdes om till en allmän park år 2009 och nu, sex år senare, är den än en gång ombyggd. Denna gång i form av en installation av silvertyg sträckt på metall-ramar, täckt av ett svart träskjul. Träskjulet var en nödvändighet samt ett krav för säkerheten. Dess 34 meter långa och 4,4 meter höga utrymme skapar en tunnel, välanpassad för gående.

Från järnväg, till allmän park och utvecklad till en metallisk installation. High Line har fått ett nytt utseende anpassat för det nutida samhället. Kanske kommer upphöjningen förändras, byggas om och utvecklas om några år igen. Vi får se vad framtiden har att bjuda på.

 , ,