Handskar som kan användas till skulptering av bland annat trä och sten, är något Morten Grønning Nielsen utvecklat. Designern blev tidigare i år examinerad från Innovation Design Engineering kursen på Royal College of Art. Han utvecklade produkten Happaratus ”Power Glove” för att utnyttja och avancera möjligheterna med händer som verktyg.

Vid toppen av handskens tumme, långfinger och pekfinger sitter två stycken slipdynor. Dynorna är utbytbara och görs i olika former för att skapa så många användningsområden som möjligt. De görs dessutom i olika material beroende på vad som ska skulpteras. Extra starka material krävs för exempelvis sten, medan mindre starka fungerar till skapande av former i trä.

Happaratus mellan

Produkten drivs av en motor, placerad på baksidan av handen. Den är i sin tur kopplad till en växellåda närmare fingrarna. I närheten av den finns en knopp där svängningshastigheten på slipdynorna kan justeras.

Designern gav prototyper av produkten till tre stycken hantverkare där handsken testades samtidigt som funktionen visades praktiskt. Skulptören David Neat var en av hantverkarna och han använde handsken till att forma släta föremål samt små skålar. Grønning själv har bland annat tillverkat en lampskärm och ett högtalarstativ med hjälp av handsken.

Mer information finns i länken nedan.

http://www.dezeen.com/2015/06/24/happaratus-power-glove-morten-gronning-nielsen-carves-objects-fingertips-graduate-royal-college-of-art-show-rca-2015/

 , ,